BLOG: Een burn-out vermijden: tips & tricks

09.09.2020

Vandaag de dag zie je de term burn-out erg vaak verschijnen, maar wat is het precies?
Dit wil zeggen dat steeds meer werknemers te kampen krijgen met overbelasting. Wanneer ze dit te ver drijven, bereiken ze een punt waarna ze voor een lange tijd niet meer aan de slag kunnen. 

 

" Burnout occurs when your body and mind
can no longer keep up
with the tasks you demand of them "

 

Deze quote beschrijft kort en bondig wat een burn-out inhoudt, maar vele mensen verwarren het met stress en zelfs depressie.
Laten we kort even de verschillen toelichten:

  • Stress: je druk maken om een bepaald gegeven waardoor je start met overdenken, de slaap moeilijk kan vatten en er uiteindelijk futloos bijloopt. 
  • Burn-out: toestand van overspannenheid die voornamelijk gerelateerd is aan het werkleven. Je gaat zo erg op in de job dat je jezelf verloochent en verzeild raakt in een cyclus aan fysieke en mentale uitputting. 
  • Depressie: wanneer het licht aan het einde van de tunnel niet langer zichtbaar is en je zowel fysiek als mentaal even niets meer aankan.

Het is uiteraard niet de bedoeling je zo zwaar te overbelasten dat je er een tijdje tussenuit moet. Dit is zowel voor jou als werknemer als voor je werkgever geen droomscenario.

5 tips om een burn-out te voorkomen

1) Sleeping beauty

Vele mensen denken dat ze met enkele uurtjes slaap per nacht perfect kunnen overleven, maar het tegendeel zal snel bewezen worden als je dit uitprobeert. Het is niet altijd mogelijk om acht uur slaap per nacht te hebben, maar je moet er toch naar proberen streven.

Vergeet niet dat het ook belangrijk is om rustpauzes te nemen. Een hele dag achter je computer gekluisterd zitten, draagt alleen maar bij tot enorme hoofdpijn. Laat je brains even rusten door enkele pauzemomenten in te lassen. Dit moeten slechts korte momenten van 10 minuutjes zijn waarbij je eventjes een frisse neus kan halen, een babbeltje kan slaan, etc.

2) Routine

Wanneer je opstaat, is het de bedoeling dat je meteen goedgemutst bent. Probeer te vermijden dat je overstressed en obsessed ontwaakt. Start de dag niet met het overlopen van alles wat je vandaag te doen staat, maar probeer toch nog even een moment aan rust te creëren. 

Je kan bijvoorbeeld genieten van een uitgebreid ontbijt, de krant lezen, een kop koffie drinken of luidkeels meezingen onder de douche. Zoek iets kleins dat je elke ochtend kan herhalen om met volle goesting aan de dag te beginnen!

3) Exercise, sporty spice!

Niets is beter voor je fysieke en mentale gezondheid dan een portie dagelijkse beweging. Het is belangrijk om actief te blijven door de dag heen en dit wil niet zeggen dat je tijdens je werkuren een marathon moet beginnen lopen. 

Probeer simpelweg een paar keer op te staan en rond te wandelen. Ga even naar buiten, wandel een blokje om en keer dan terug naar je werkomgeving. Deze kleine inspanning zorgt voor een gevoel van ontlading.

4) Stop being so social

We kennen het allemaal: sociale media, de hype van vandaag waar je niet meer zonder kan. Het is aan te raden om minstens één keer per dag je telefoon aan kant te leggen en op vliegtuigstand te zetten. Laat de meldingen links liggen, neem een boek of zet de radio aan en R E L A X. 

5) Creativity is key

Er is geen betere activiteit dan eentje waar je je creativiteit ten volle kan benutten. Hou je in je vrije tijd dus bezig met iets nieuws: start een DIY-project, maak een bullet journal, richt je huis opnieuw in, etc.

 

Positive mind, positive life 😊

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies