BLOG: Hoe moet je netwerken?

28.09.2020

Netwerken, een term die je steeds vaker tegenkomt, maar hoe moet je dit doen? Kort samengevat is netwerken het maken van connecties en het onderhouden ervan met een bepaald doel. Je gebruikt deze connecties om de arbeidsmarkt te verkennen. Het is de aangewezen manier om een nieuwe job te vinden, klanten te lokken of om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de bedrijfswereld die voor jou relevant kunnen zijn.

Vele mensen vinden netwerken echter niet zo makkelijk. Je moet namelijk sociaal ingesteld zijn en het aandurven om een praatje te slaan met iemand. Binnen deze blog geven we je enkele tips mee om succesvol te netwerken.

Stap 1: Houding

Neem een open houding aan zodat mensen zien dat je klaar bent voor een gesprek. Dit is vooral belangrijk wanneer je naar beurzen of evenementen gaat. Je bereikt dit door je handen naast je lichaam te houden en mooi rechtop te zitten. Maak oogcontact en vermijd zenuwtrekjes.

Stap 2: Contact

Durf zelf een gesprek te starten. Dit kan je doen door jezelf voor te stellen en interesse te tonen in jouw gesprekspartner. Stel open vragen waar ze niet enkel met ‘ja’ of ‘nee’ op kunnen antwoorden zodat je toch enige tijd kan babbelen. Uiteraard kan je je ook in een groep mengen, het gesprek oppikken en wanneer het past een waardevolle bijdrage leveren.

Stap 3: Luisterend oor

Luister goed naar wat de ander zegt zodat je achteraf geen vragen stelt over zaken die al aangehaald werden. Focus op je gesprekspartner en laat je niet afleiden door externe factoren.

Stap 4: LinkedIn

Om te netwerken moet je onder andere beschikken over een LinkedIn profiel. Nadat je een gesprek hebt gehad met iemand is het aangewezen om deze persoon toe te voegen op LinkedIn.

Stap 5:  Geef iets terug

Het is aangenaam om iets terug te krijgen voor je moeite. Je zal merken dat iets teruggeven enorm gewaardeerd wordt. Je kan bijvoorbeeld horen dat iemand op zoek is naar een job en dat jij iemand kent binnen zijn/haar branche. Je kan dan iets teruggeven door deze mensen met elkaar in contact te brengen. 

Het kan ook digitaal!

In tijden van Corona is de traditionele manier van netwerken niet meer mogelijk. Het is niet toegestaan om beurzen of evenementen bij te wonen dus hoe kan je dan nieuwe connecties maken?

Zoals eerder aangehaald is een LinkedIn profiel een must. Het is belangrijk om een kwaliteitsvol profiel aan te maken zodat je professioneel overkomt naar mogelijke connecties toe.

Voor- en nadelen

  • Time is money: met digitaal netwerken bespaar je erg veel tijd. Je kan iemand opzoeken waarmee een connectie relevant kan zijn en een gesprek starten.
  • Het is makkelijker om een connectie te maken. Een simpel berichtje versturen met bijvoorbeeld een complimentje en het ijs is gebroken.
  • Je kan langer nadenken over het antwoord dat je wil geven.
  • Je kan een verkeerde connectie maken doordat je iemand verkeerd ingeschat hebt met de informatie die je kreeg.
  • Je kan misleidende informatie verkrijgen van een contact.
  • Het kan zijn dat je veel tijd steekt in een connectie om erachter te komen dat deze niet bijdraagt tot het behalen van je doel.

Een kwaliteitsvol LinkedIn profiel

De kopregel onder je foto is het belangrijkste aspect van je profiel. Binnen de kopregel geef je een duidelijke beschrijving van je functietitel en bedrijfsnaam weer. Schrijf daarnaast ook een kort tekstje over jezelf. Vele mensen doen dit niet, maar het oogt beter wanneer dit weergegeven wordt op je profiel. Op deze manier beschikken mogelijke connecties over alle basisinformatie.

Het is aangewezen om te reageren op profielbezoeken. Wanneer iemand je profiel bezocht, heeft die een bepaalde interesse in jou getoond. Stuur een kort berichtje om te vragen waar diegene naar op zoek is. Laat het vriendelijk overkomen want niet iedereen apprecieert dit type berichtjes uiteraard.

Digitale Netwerk Events

Er bestaan heel wat online netwerkevents om connecties te blijven maken tijdens de coronacrisis. Er zijn onder andere events die specifiek het topic ‘ondernemen in tijden van corona’ behandelen. Je kan hier aan deelnemen om connecties te maken en dingen op te pikken die nuttig kunnen zijn voor je onderneming.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies