BLOG: Personal Growth Plan

26.10.2020

Personal growth draait niet enkel om het lezen van adviezen en eruit "leren". Als je niet actief handelt, zal je geen stap verder komen. We moeten echter beseffen dat het hele proces niet altijd fun and games is en dat je ook enkele struikelblokken zal tegenkomen.

Waarom zijn we zo slecht in het behalen van onze doelen? Dat heeft niet enkel te maken met een gebrek aan wilskracht, maar ook met het gebrek aan een duidelijk plan. De "hoe" en "waarom" die ons verder begeleidt.

Wat is Personal Growth?

Boeken lezen over mindset en inspirerende quotes bewaren op Pinterest is een mooi begin, maar het is lang niet voldoende.

Het gaat erom je gewoonten, gedrag, attitude en daden te verbeteren waar nodig. Om te groeien als persoon, moet je jezelf gaandeweg tegemoet komen en je niet baseren op advies uit je omgeving. Het is aan jou om de verandering te maken en te kijken hoe je het beste uit jezelf kan halen. 

Om dit te kunnen doen, moet je je bewust zijn van je sterke en je zwakke punten. Bovendien moet je ook beschikken over een gezonde mindset die je aanmoedigt om te groeien in plaats van te geloven dat je niets kan veranderen aan wie je bent. We kunnen de klok niet terugdraaien, maar wel streven naar het maken van betere keuzes en beslissingen in de toekomst. 

Wat gaat eraan vooraf?

Eerst en vooral moet je een bepaalde visie ontwikkelen. Wie wil je zijn in het leven? Je kan hier natuurlijk al een vaag beeld van hebben, maar het helpt als je dit uitschrijft. Dat zorgt ervoor dat je alles in werking zal stellen om het effectief te bereiken. 

Stel jezelf de volgende vragen: 

 • Wat is je doel?
 • Wat voor persoon wil je zijn?
 • Wie/wat inspireert je?
 • Wat zijn je waarden?
 • Wat maakt je geweldig?

Om van punt A naar B te raken, moet je je huidige locatie kennen. Om een duidelijk beeld van jezelf te bekomen, kan je gebruik maken van de SWOT-analyse. In plaats van dit toe te passen op een onderneming, stel je dit gewoon op voor jezelf. 

Hoe een Personal Growth Plan (PGP) opstellen?

Een PGP is een tool die je helpt bij het in kaart brengen van alle verbeterpunten om deze achteraf daadwerkelijk uit te voeren. Nu je dankzij de SWOT-analyse een duidelijk beeld hebt van jezelf, kan je overgaan tot het opstellen van het plan.

Mijlpalen

Vooraleer we van start gaan met hoe je een plan kan opstellen, moet je rekening houden met de SMART-doelstellingen (Specific, Measurable, Achievable, Realistic and Time-bound). Wanneer je doelen opstelt, zorg er dan voor dat ze hieraan voldoen.

Stap 1: Awareness

De eerste stap draait rond de bewustwording van de zaken in je leven die aan verbetering toe zijn. Om je hiervan bewust te worden kan je een score van 1-10 geven aan onderstaande vragen. Op deze manier kan je kijken waar je tevreden mee bent en waarmee niet. 

1. Fysieke gezondheid

 • Beweeg ik dagelijks voldoende?
 • Eet ik gezond?
 • Heb ik een goed slaappatroon?

2. Mentale gezondheid

 • Maak ik goed overwogen keuzes?
 • Zie ik mezelf graag?
 • Vraag ik hulp waar nodig?
 • Weet ik hoe te kalmeren in stressvolle situaties?

3. Persoonlijke ontwikkeling

 • Neem ik de tijd om mijn skills en kennis te verbeteren?
 • Heb ik doelstellingen om te groeien?

4. Relaties

 • Heb ik vrienden waarop ik kan rekenen?
 • Heb ik voldoende quality time met anderen?
 • Beschouw ik mijn relaties als gezond?

5. Recreatie

 • Maak ik tijd voor activiteiten na het werk?
 • Relax ik genoeg?

6. Financiën

 • Zijn mijn uitgaven verstandig?
 • Hou ik alle geldzaken goed bij?
 • Heb ik financiële doelen voor ogen?

7. Carrière

 • Doe ik mijn werk graag?
 • Haal ik voldoening uit mijn job?
 • Voel ik me gewaardeerd op het werk?
 • Word ik voldoende beloond voor het werk dat ik verricht?

8. Thuis

 • Voel ik me veilig thuis?
 • Woon ik graag in mijn huidige omgeving?
 • Voel ik me comfortabel bij mijn huisgenoten (indien van toepassing)?

Stap 2: Focus

Nu je binnen elke categorie een score van 1-10 hebt aangegeven, kan je 1 à 2 gebieden uitkiezen waarop je wil focussen binnen je PGP, bv. persoonlijke ontwikkeling en carrière. Dit hoeven niet de gebieden te zijn waar je de laagste score aan gaf. Kies de gebieden waar je het meeste voldoening uit zal halen om er aan te werken. Achteraf kan je nog focussen op andere gebieden, maar het is best om stapsgewijs te werken. Op deze manier blijf je gemotiveerd. 

Stap 3: Evalueer

Bekijk hoever je momenteel staat zodat je kan brainstormen over hoe je deze aspecten kan verbeteren.

Stap 4: Brainstorm

Bij zaken waar je bv. een score van 6, 5 of minder aan gaf, moet je nu nadenken over mogelijke manieren om dit te verbeteren. Schrijf op wat er toe zou leiden om een score van 10 te kunnen geven. Achteraf is het doel om hier in kleine stapjes naar toe te werken. 

Stap 5: Plan opstellen

Stel een tijdskader op waarbinnen je je doel wilt bereiken (bv. 8 weken). Het hoofddoel is om je tevredenheidsgevoel binnen het focusgebied op te krikken met 1 à 2 punten. 

Onderstaande zaken moeten opgenomen worden binnen het plan:

 • Focusgebied
 • Huidige score
 • Doelscore
 • Tijdskader
 • Acties
 • Dagelijkse gewoontes

Stap 6: Volg je plan

Een plan opmaken is easy, maar je eraan houden, is een ander verhaal.

Tips om vol te houden:

 1.  Neem data op in je agenda om het verloop te analyseren.
 2.  Stel reminders in op je smartphone voor dagelijkse gewoontes die je wil respecteren.
 3.  Print het plan uit en hang het ergens op waar je verplicht wordt ernaar te kijken.

 

Download de template hier

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies