BLOG: Hoeveel m² per medewerker?

19.10.2020

Bij de zoektocht naar een nieuwe kantoorruimte moet je met een aantal aspecten rekening houden. De keuze wordt bepaald door de prijs, de locatie en de voorzieningen. Een bijkomende, bepalende factor voor deze keuze is het aantal vierkante meter dat je moet rekenen per medewerker.

Wanneer werknemers moeten werken in te kleine of slecht ingerichte ruimtes, dan kan dit leiden tot gezondheidsklachten en mogelijke ongevallen.

NEN 1824

In de NEN 1824 wordt beschreven hoeveel m² een kantoorruimte minstens moet bevatten. Hieronder enkele normen waaraan voldaan moet worden:

  • Per persoon moet er 4 m² voorzien worden
  • Een plat beeldscherm vraagt om 1 m²
  • 1 m² voorzien per ladekast
  • Vergaderruimtes vragen om minstens 2 m²
  • Lees- en schrijfplekken vragen om 1 m²

Vergaderruimtes zijn niet steeds aanwezig binnen een kantoorruimte wat maakt dat we bij een optelsom van bovenstaande gegevens aan 7 m² per persoon komen. Het gaat hier dan slechts om de basiszaken terwijl er ook nog bijkomende meubels / tools in een kantoor aanwezig kunnen zijn naargelang de functie. Werknemers moeten dus over voldoende ruimte beschikken om het werk comfortabel te kunnen uitvoeren.

Het perfecte aantal aan vierkante meters voor jou en je medewerkers is geen rocket science. Bij de zoektocht naar een kantoorruimte moet je je baseren op wat voor jou belangrijk is:

  1. Ben je op zoek naar een ruime werkplek of maakt dit niet veel uit?
  2. Wil je alle nutsvoorzieningen zoals een kitchenette, toilet, eetruimte, etc. enkel delen met je collega's of ook met andere huurders?
  3. Wat is je budget?

Ondanks dat de NEN 1824, 7 m² per persoon voorschrijft, is dit in de praktijk niet altijd uitvoerbaar. 7 m² kan ruim genoeg zijn voor één persoon, terwijl 700 m² te weinig is voor 100 personen. 

Juiste keuze

Ben je nog op zoek naar de ideale kantoorruimte die beantwoordt aan al je wensen? Dan kan je hiervoor bij Office 37 terecht. 

We hebben een ruim aanbod aan kantoorruimtes. Deze variëren in oppervlakte met +/- 28 m², 38 m² en 49 m². Bovendien beschikken we over een aparte, ruime vergaderzaal die aan de hand van een vergadertool gereserveerd kan worden. Op deze manier hoeft de vergaderruimte niet meegerekend te worden in de nodige hoeveelheid aan kantoorruimte per medewerker.

Verdere vragen?

Indien je verdere vragen hebt over welke kantoorruimte geschikt zou zijn voor jouw onderneming, mag je steeds contact opnemen via het contactformulier op onze website. We helpen je graag verder. 

 

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies